1 mei 2019

Terugblik uitgaande handelsmissie Tuinbouwsector Chili 2019

De Nederlandse Export Combinatie organiseerde in samenwerking met de Kamer van Koophandel Chili-Nederland en de Nederlandse ambassade in Chili een uitgaande handelsmissie voor de tuinbouwsector van 25 tot 28 maart. De delegatie bestaande uit een tiental bedrijven bracht oplossingen met zich mee voor o.a. kassenbouw & aandrijfsystemen, wateropslag, tuinbouwsoftware, substraten & veenmos.

Seminar Horticultuur in Chili en kansen op de Chileense markt

De eerste dag van handelsmissie startte met een seminar Horticultuur in Chili en kansen op de Chileense markt. Daar vertelde Francisco Rossier van Transforma Alimentos bijvoorbeeld dat momenteel slechts 2% van alle teelt in gesloten kassen plaatsvindt en dat 84% van de tuinbouw zich concentreert in het midden van Chili. Daarnaast vertelden Imre Overeem van Koppert Biological Systems en Alejandra Arenas van Rijk Zwaan dat Chilenen risico vermijdend zijn en niet direct aan de slag gaan met nieuwste technologieën in de tuinbouw. In het tweede deel van de dag brachten de Nederlandse tuinbouwbedrijven een bezoek aan verschillende organisaties en bedrijven. Tijdens het bezoek aan het  Frauenhofer instituut bleek dat er veel ontwikkelingen zijn in de omgeving van Arica, een stad in het Noorden van Chili nabij de grens met Peru.

De tweede dag van de missie stond volledig in het teken van veldbezoeken. Het bezoek aan Grupo Hijuelas was met name waardevol voor de Nederlands tuinbouwbedrijven, omdat het een goed beeld geeft van de Chileense producten en werkmethodes. Grupo Hijuelas ooit begonnen met sierplanten, heeft zich ondertussen sterk gediversifieerd. Tegenwoordig brengt het o.a. ook blauwe bessen en hazelnoten op de markt.

Bezoek aan Grupo Hijuelas

De laatste twee dagen van de missie waren speciaal uitgetrokken voor individuele matchmaking. Ieder Nederlands bedrijf sprak tot wel 10 Chileense telers om de mogelijkheden tot samenwerking te bespreken. De Nederlanders waren zeer te spreken over de kwaliteit van de matches en over de behaalde resultaten. Een van de deelnemers had voor nagenoeg alle matches een offerte geschreven!

De handelsmissie was een succes, er zijn veel contacten opgedaan en plannen gemaakt. Meer dan de helft van de deelnemers denkt al aan een tweede bezoek aan Chili.

Via deze weg willen wij alle deelnemende bedrijven en samenwerkingspartners bedanken. Voor meer vragen over de follow-up missie of de ontwikkelingen in Chili of aangrenzende landen kunt u contact opnemen met Steven Smit.