12 maart 2019

Terugblik uitgaande handelsmissie Agrosector Oeganda 2019

De Nederlandse Export Combinatie heeft in opdracht van de RVO – Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en in samenwerking met AgriProFocus Oeganda  en de Nederlandse ambassade in Kampala voor het tweede jaar op rij een missie georganiseerd voor de agrosector in Oeganda. De handelsmissie was een succes! Niet alleen hebben de Nederlandse bedrijven nu een beter beeld van de sterk groeiende landbouw sector in Oeganda, maar meer nog om handel op te zetten of verder uit te breiden.

De missie vond plaats van 13 tot 17 februari en stond in het teken van deelname aan de Harvest Money Expo met een Holland Village. Veertien Nederlandse bedrijven en vijftien Nederlands-Oegandese bedrijven actief in de zuivel, pluimvee, tuinbouw en de opslag.  waren vertegenwoordigd. De Holland Village was verder aangevuld met Oegandese boeren van de Best Farmer competitie 2018.  Dit is een programma van de ambassade in Kampala.

Ambassadeur Henk Jan Bakker opent de Holland Village     

De eerste twee dagen voor de Harvest Money Expo bezochten de Nederlandse bedrijven verschillende boerenbedrijven in Oeganda. De zuivelgroep ging naar het rundvee gebied Mbarara in Zuidwest-Oeganda waar ze door SNV op de hoogte gebracht werden van de ontwikkelingen in de regio. Vervolgens sprak de groep met lokale boeren over het gebruik van Nederlandse zuivelinstallaties en fokprogramma’s. De pluimvee groep ontmoette een aantal grote kippenbedrijven rond de hoofdstad Kampala. Daaruit bleek dat de pluimvee sector een enorme ontwikkeling doormaakt en dat de Nederlandse bedrijven kunnen ondersteunen bij de professionalisering daarvan. De resterende tuinbouw en agro-bedrijven bezochten interessante telers in regio Entebbe.


Chore-Time geeft uitleg over pluimveestallen            

De laatste drie dagen van de missie stonden volledig in het teken van de Holland Village tijdens de Harvest Money Expo. De Harvest Money Expo is sterk gegroeid ten opzicht van vorig jaar met een verdubbeling van het aantal bezoekers in totaal 27.374. Dit was ook te merken aan de drukte in de Holland Village. Volgens exposant Holland GreenTech versterkte de opzet van de Holland Village de stroom van bezoekers. Exposant eProd Solutions had na dag een al meer bezoekers dan gedurende de gehele beurs in 2018.

Vice-president van Oeganda Edward Ssekandi ook aanwezig

De Holland Village trok niet alleen veel bekijks, maar creëerde ook nieuwe kansen voor de deelnemende bedrijven. Op de beurs zijn matchmaking afspraken georganiseerd met lokale partijen, om dit verder te stimuleren. Daarnaast had elke deelnemer de mogelijkheid zich hier te presenteren aan het publiek gedurende de master classes. Hierdoor zijn er ideeën uitgewisseld, waardevolle contacten opgedaan, offertes geschreven en projecten gestart die het begin kunnen zijn voor verdere samenwerking tussen Nederland en Oeganda op het gebied van de landbouw.


Veel bezoekers in de Holland Village gedurende de drie dagen Expo

Al met al kijken wij terug op een geslaagde handelsmissie. Via deze weg willen wij alle deelnemende bedrijven en samenwerkingspartners bedanken. Voor meer vragen over deze missie of de ontwikkelingen in Oeganda kunt u contact opnemen met Joost van Dam of Steven Smit.