28 februari 2020

Terugblik handelsmissie Oeganda 2020

Terugblik uitgaande handelsmissie Oeganda 2020

Alweer voor het derde jaar op rij heeft de Nederlandse Export Combinatie in opdracht van de RVO – Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en in samenwerking met AgriProFocus Oeganda en de Nederlandse ambassade in Kampala van 12 tot en met 16 februari de handelsmissie naar Oeganda georganiseerd. De missie stond wederom in het teken van de “Harvest Money Expo”, dé landbouw beurs in de regio.

Veldbezoeken
Als start van de missie hebben er twee dagen veldbezoeken plaatsgevonden. Om ieder bedrijf een gepast programma te bieden is de groep opgesplitst in 3 groepen; Zuivel, Tuinbouw en Voedingsverwerkingsmachines. De zuivelgroep is afgereisd naar het gebied Mbarara in Zuidwest-Oeganda waar verschillende zuivelboerderijen zijn bezocht. De tuinbouwgroep is naar Mukono en Gayaza geweest om (demo)tuinders te bezoeken actief in het verbouwen van groente/fruit en een bezoek te brengen aan een agribusiness-boerderij die innovatieve en agrarische oplossingen levert aan kleine en grote boeren in Oeganda. Voor de groep actief in voedingsverwerkingsmachines zijn o.a. bakkerijen en een vleesverwerker bezocht.

Door middel van deze veldbezoeken hebben de deelnemers een indruk gekregen van de lokale bedrijven actief in hun sector. Daarnaast geven de veldbezoeken ook een algemeen beeld van het land zoals hoe bijvoorbeeld de infrastructuur is geregeld. In Kampala is dit nog een uitdaging met weinig verharde wegen en veel verkeer in de stad. De ervaringen helpen om meer begrip te krijgen voor de lokale omstandigheden.

Harvest Money Expo
Van 14 tot en met 16 februari vond de beurs ‘Harvest Money Expo’ plaats. In de “Netherlands Village” dat wij organiseerden stonden dit jaar 14 Nederlandse bedrijven en meer dan 60 Nederlands-Oegandese bedrijven en Best Farmers. Deze laatste zijn geselecteerd door de Nederlandse Ambassade in Kampala. De Nederlandse Ambassadeur, Henk Jan Bakker, heeft de “Netherlands Village” geopend. Daarnaast heeft ook plaatsvervangend Ambassadeur, Joris van Bommel, de Netherlands Village bezocht en is door Joost van Dam langs alle deelnemers rondgeleid.

In the Netherlands Village was dit jaar voor het eerste een Matchmaking ruimte toegevoegd. Deze ruimte was ingericht om de deelnemers de mogelijkheid te bieden om met (potentiele) klanten/contacten te netwerken buiten de stand. Voorafgaand aan de beurs zijn er door de organisatie al verschillende afspraken gemaakt voor de deelnemers waardoor optimaal netwerken mogelijk werd gemaakt.

Wij kijken terug op een geslaagde week en willen alle betrokken partijen bedanken voor de samenwerking en uiteraard de deelnemers voor hun enthousiasme en kennis wat zij hebben overgedragen aan de Oegandese markt.

Voor vragen over de missie of ontwikkelingen in de markt kunt u contact opnemen met Joost van Dam of Sabrina Pauwels.