26 maart 2019

Inkomende handelsmissie/studiereis vanuit Georgië

De Nederlandse Export Combinatie heeft in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland  een handelsmissie/studiereis  vanuit Georgië naar Nederland georganiseerd van 12 t/m 15 maart 2019.

I expected to see high standards and high quality agro sector companies and that was what I gained: new vision, new experiences and great people” – quote van een van de deelnemers. Een van de reacties van de deelnemers geeft precies het doel aan van de handelsmissie/studiereis, wat in zijn ogen volledig is gelukt.
       
De delegatie vanuit Georgië bestond uit een selectie van 15 agrarische managers van Agroservice. Alle 15 delegatieleden hebben hun eigen agrarisch bedrijf en vormen daarmee een onderdeel van het collectief. Agroservice is een collectief in Georgië bestaande uit een totaal +/- 60 boeren en consultants. Dit collectief distribueert onder andere producten & machines in Georgië en adviseert de lokale boeren.

Georgië is een land met veel potentie, van toerisme tot de land- en tuinbouw sector. Met deze inkomende handelsmissie/studiereis is er gefocust op het vergroten van de kennis in de land- en tuinbouw sector. Deze kennis is nodig om de kwaliteit van producten in Georgië te verhogen zodat zij kunnen voldoen aan de eisen en standaarden om naar de Europese markt te exporteren.

Ook voor de deelnemers is dit een toekomstbeeld wat zij graag willen realiseren. “I wish Georgia to be as developed as is the Netherlands” – quote van een van de deelnemers.

Vol verbazing en zeer onder de indruk bekeek de delegatie de kwaliteit van producten en materialen en zoog de aanwezige kennis en informatie op. Dit leidde tot leuke discussies binnen deze interactieve groep.

Tijdens de week in Nederland zijn er voornamelijk productiebedrijven en toeleveranciers in de sector bezocht. Daarnaast heeft de delegatie een presentatie over de Nederlandse agrarische sector gekregen op het ministerie van landbouw en is de delegatie ontvangen door de Georgische ambassadeur in Nederland. De ambassadeur is recent aangetreden en wil de Georgische boeren steunen in hun weg naar het verhogen van de kwaliteit.

De bedrijfsbezoeken waren geselecteerd op basis van de sectoren en wensen van de delegatie. Dit gaf een gevarieerd programma en werd door de delegatie als informatief gezien. Zo zijn er bedrijven bezocht gespecialiseerd in; kassenbouw- en kas technieken, machines gericht op het sorteren/koelen/opslaan etc. van groente en fruit, aardappelen en landbouwmachines.
    
Het is mooi om te merken dat er doelen zijn gesteld door de deelnemers naar aanleiding van deze handelsmissie/studiereis. “I obtained lot of useful information during the visits that I will use in my future plans” – quote van een van de deelnemers.

Mocht u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze handelsmissie/studiereis dan kunt u per mail contact opnemen met Sabrina Pauwels of telefonisch via het nummer 033-4330131.